3. CAFENEAUA PUBLICĂ

cafeneaua publica.jpg

Cafeneaua este o metodă de dialog activ, schimb de informaţii şi găsire de soluţii creative de acţiune. În general, cafeneaua publică se foloseşte atunci când vrei sa supui unei dezbateri relaxante un anume subiect, permiţând totodată o interacţiune mare şi relaţii apropiate între participanţi. Este şi o metodă foarte bună de consultare şi participare la luarea deciziilor.

Câte persoane pot participa?

Numărul celor invitaţi să dezbată poate să fie oricât de mare (au fost organizate cafenele cu participarea a 1000 de persoane), dar nu mai mic de 12.

Cum se desfăşoară o cafenea publică?

Aşa cum sugerează şi denumirea, dezbaterea se organizează într-un spaţiu cât mai asemănător unei cafenele, sau chiar într-o cafenea. Atmosfera relaxată a unei cafenele stimulează gândirea liberă şi creatoare, implicarea în dialog a tuturor participanţilor, chiar şi a celor mai timizi. De asemenea, participantii au oportunitatea de a cunoaște oameni, de a interacționa şi face schimb de experiență în domenii care îi interesează, de a-şi exersa vorbitul în public şi capacitatea de sinteză. Participanţii la cafenea sunt aşezaţi la mese de câte 4-5 persoane, la fiecare masă dezbătându-se un aspect al problemei în discuţie şi, evident, servindu-se cafea, fursecuri şi răcoritoare. Este indicată crearea unei ambianţe caldă şi primitoare, alegerea unui spaţiu cu lumină naturală, cu scaune confortabile și muzică pe fundal.

Subiectele de discuţie de la fiecare masă rămân aceleaşi pe toată durata cafenelei. La fiecare masă unul dintre participanţi este „gazda” mesei. Dupa o primă rundă de 20-30 de minute, participanţii se mută la alte mese, unde vor dezbate subiectele meselor respective, în timp ce gazdele rămân la mesele iniţiale pe toată durata cafenelei. Gazda introduce noii veniţi în conversaţie şi are grijă ca dialogul să se desfăşoare în mod logic şi constructiv. Numărul de runde depinde de mărimea grupului, dar astfel încât întregul proces să nu dureze mai mult de 3-4 ore. În final se poate organiza o sesiune de dezbatere cu întregul grup pentru a împărtăşi concluziile şi a ajunge la un plan de acţiune comun.

Cum stabileşti tema cafenelei şi subiectele de conversaţie ?

Tema cafenelei reiese din scopul pentru care organizaţia doreşte să organizeze dezbaterea. Important este ca tema cafenelei să fie foarte clară atât pentru organizatori, cât şi pentru participanţi.

Subiectele de conversaţie pentru fiecare masă sunt aspecte care se desprind din tema cafenelei. Ele pot fi formulate şi sub formă de întrebări. Acestea trebuie să stimuleze creativitatea, să fie semnificative, să fie simple şi clare, provocatoare și să invite la reflecţie.

Ce se întâmplă după cafenea?

Acţiunile următoare cafenelei sunt generate de scopul pe care l-a avut organizarea dezbaterii. De exemplu, dacă scopul a fost identificarea celor mai bune soluţii pentru inserția sustenabilă a tinerilor pe piața muncii – atunci ideile exprimate trebuie transformate în proiecte concrete şi în măsuri propuse autorităţilor responsabile.

Contact

Asociația Se Poate

Calea Șerban Vodă nr. 28

București, Sector 4

Email: contact@asociatiasepoate.ro

Tel: +40 769 836 138

Websitewww.asociatiasepoate.com