5. JOCURI DE TEAMBUILDING

teambuilding.jpg

Lucrul în echipă este întotdeauna formula succesului – fie că vorbim de sportul de echipă, politică sau afaceri. Cu cât lucrul în echipă este mai eficient, membrii echipei comunicând deschis între ei și având încredere în judecata și abilitățile colegilor, cu atât este mai mare succesul proiectului comun și mai intens sentimentul de împlinire la nivel de echipă.

Team building înseamnă consolidarea legăturilor în sânul echipei și descoperirea geniului colectiv al acesteia.

Vă prezentăm patru tipuri principale de programe de team building care s-au dovedit de succes, contribuind la creșterea performanțelor unei echipe:

1. Team building axat pe activități

Team buildingul bazat pe aventura sportivă funcționează cel mai bine în cazul unei echipe tinere. Team buildingul axat pe activități constă, de obicei, în exerciții desfășurate în aer liber care cuprinde o serie de provocări (de pildă, tiroliană, rafting, alpinism, orientare în spațiu, speologie, tabere de supraviețuire etc). Acest tip de activități se adresează unor nevoi specifice de dezvoltare ale echipelor, cum ar fi rezolvarea de probleme, asumarea de riscuri, consolidarea încrederii reciproce și depășirea paradigmelor. Ideea unui astfel de team building nu este doar distracția, socializarea și dobândirea de noi abilități.

2. Team building axat pe dezvoltarea de noi competențe

Team buildingul axat pe învățarea de noi competențe s-a dovedit de mare succes în creșterea nivelului de performanță al echipelor. Un asemenea team building facilitează comunicarea sinceră, punerea în discuție a problemelor curente care afectează echipa și ajută în elaborarea de noi modalități de abordare a acestor probleme. Team buildingul bazat pe învățare duce la autocunoaștere și încurajează asumarea angajamentului de a schimba status quo-ul echipei. În team buildingul axat pe dezvoltarea de noi abilități, membrii echipei participă la ateliere în cadrul cărora învață și exersează un set de competențe specifice, cum ar fi gestionarea conflictelor, capacitatea de a ajunge la un consens sau acordarea și primirea de feedback constructiv.

3. Team building prin evaluarea personalității

În cadrul unui astfel de team building, membrii echipei răspund la un test psihometric, de tipul chestionarului Myers-Briggs, din care pot afla lucruri noi despre propria lor personalitate, precum și despre personalitatea colegilor. Team buildingul axat pe evaluarea personalității este un instrument de dezvoltare eficient, care îi ajută pe membrii echipei să dobândească o mai bună înțelegere de sine, să devină conștienți de diferențele dintre ei și să-și adapteze comportamentul în funcție de cel al coechipierilor.

4. Team building prin rezolvarea de probleme

În team buildingul bazat pe rezolvare de probleme, membrii echipei se reunesc pentru a identifica și rezolva o provocare majoră cu care se confruntă în prezent echipa. Un astfel de team building presupune ședințe de brainstorming care aduc la lumină barierele din calea succesului echipei. După ce simptomele au fost scoase la iveală, echipa continuă procesul cu examinarea cauzelor posibile, până când se ajunge la cauzele profunde ale problemei. În acest stadiu, membrii echipei sunt capabili să dezvolte un plan de acțiune concret pentru a rezolva problema. Team buildingul axat pe rezolvarea de probleme este deosebit de benefic în eliminarea stresului și a emoțiilor negative față de mediul de lucru. Acest team building oferă un bun prilej de revărsare a frustrărilor și un pas înainte spre acțiune.

Contact

Asociația Se Poate

Calea Șerban Vodă nr. 28

București, Sector 4

Email: contact@asociatiasepoate.ro

Tel: +40 769 836 138

Websitewww.asociatiasepoate.com