În zilele de 4 și 5 august, peste 20 de tineri, voluntari ai organizațiilor partenere în proiect, au participat la cursul de educație non-formală. Acești tineri doresc să se implice în realizarea unei politici publice, iar trainingul organizat pentru ei, a urmărit să le dezvolte abilitățile și să își însușească metode de educație non-formală. Voluntarii participanți își doresc: să se implice activ și constructiv în comunitate, să lucreze cu tinerii și să se implice în schimbarea șanselor pe care aceștia le au în societate, să învețe despre tot procesul prin care se pot implica astfel încât să transforme o problemă din comunitate într-o politică publică, cum să o implementeze, monitorizeze și să o evalueze.
Trainierii Carmen Marcu și Andrei Popescu au fost cei care în zilele de training le-au oferit tinerilor cele mai interesante experiențe de învătare și dezvoltare personală.
Voluntarii vor contribui real la scrierea unei politici publice care va da șanse tinerilor să se dezvolte în societate. În cadrul proiectului, voluntarii vor beneficia de noi experiențe alături de oameni pasionați și dedicați cu care vor învăța metode noi și practice de lucru cu tinerii și cu comunitatea.
Voluntarii noștri au identificat cu sprijinul trainerilor care sunt diferențele pe care le aduce o politică publică dedicată tinerilor. Ei au înțeles că o politică publică:
- face o diferență cu efecte pozitive în viețile tinerilor. Participarea tinerilor nu trebuie să fie privită ca un scop în sine, ci mai degrabă ca un mijloc sau instrument prin care se pot obține o serie de rezultate pentru acoperirea nevoilor tinerilor și atingerea unei schimbări pozitive în societate la care tinerii pot contribui.
- face ca tinerii să fie auziți. Tinerii vor să se facă auziți și să fie luați în serios. Prin implicare își pot promova opiniile în spații și contexte diferite.
- dezvoltă noi competențe în rândul tinerilor și duce la creșterea încrederii în sine. Prin implicarea în diferite proiecte și activități tinerii pot să capete cunoștințe noi, să dezvolte abilități și atitudini (inclusiv de leadership) și își pot exprima și urmări aspirațiile de viitor. Acest lucru se poate întâmpla prin activități de învățare, de tip learning by doing atunci când îndeplinesc sarcini concrete. Oportunitatea de a folosi aceste noi competențe în contexte noi ajută tinerii să acționeze din ce în ce mai eficient.
- stimulează tinerii să preia responsabilitatea propriilor acțiuni și să își asume propriile decizii. Astfel tinerii testează și înțeleg mai bine și își asumă inclusiv consecințele care derivă din asumarea deciziilor, devin responsabili pentru acestea și vor avea un sentiment de proprietate asupra acțiunilor lor.
- stimulează și duce la o înțelegere mai profundă a tinerilor cu privire la procesele democratice și modul în care acestea funcționează în viața reală. Într-un sistem democratic cetățenii ar trebui să fie implicați activ în luarea deciziile care le afectează propriile lor vieți, inclusiv în modul în care diverse instituții și structuri publice sau civile funcționează. Participarea la nivel local, regional sau național poate reprezenta un excelent mod prin care tinerii să înțeleagă modul în care funcționează democrația, potențialul și limitările sale. Astfel ei au ocazia să experimenteze regulile democrației într-un mediu familiar.
- duce la recunoașterea talentului și potențialului tinerilor de către adulți și îi sprijină să înțeleagă punctul de vedere al tinerilor. Prin participarea tinerilor în viața comunității, lucrând alături de adulți pentru a atinge obiective comune, cei din urmă au ocazia să reducă din stereotipurile cu privire la tineri (cum ar fi, de exemplu, că tinerii sunt dezinteresați, sau că nu au abilități utile etc). Totodată prin implicarea tinerilor în procese de consultare se creează ocazii foarte bune pentru a prelua informații valoroase în ceea ce privește nevoile reale ale tinerilor care se schimbă din ce în ce mai repede de la o generație la alta.
- creează oportunități pentru transfer de cunoștințe și experiență între generații. De cele mai multe ori tinerii sunt rezistenți în a li se spune ce trebuie să facă, dorind mai degrabă să exploreze oportunitățile și să învețe din propria experiență dar și prin observație a celor cu experiență de viață mai bogată. Așadar, dacă adulții găsesc o modalitate prin care să nu impună o cale de acțiune tinerilor, cei din urmă vor fi mult mai deschiși în a învăța de la primii.
- face procesul decizional mai reprezentativ. Tinerii constituie un grup relativ mare în cadrul comunităților locale. Dacă deciziile luate la nivel local au un efect asupra vieții diferitelor grupuri, toți membrii ar trebui să aibă șansa de a fi auziți și de a contribui la rezultatul final, pentru ca nevoile lor să poată fi îndeplinite. Prin urmare, dacă tinerii participă la procesul de luare al deciziilor, există șanse mai mari ca punctele lor de vedere să fie luate în considerare și nevoile lor să fie satisfăcute.
- stimulează noi abordări și idei în rezolvarea problemelor locale și regionale. În mod tradițional, tinerii au fost implicați în procesele decizionale doar într-o măsură limitată, ca adulți au exercitat putere și guvernare. S-a observat totuși că invitarea tinerilor să coopereze în rezolvarea problemelor locale care îi privesc pot aduce o nouă perspectivă sau idei noi și proaspete și pot stimula gândirea pentru a depăși modalitățile tradiționale de abordare a problemelor. Astfel de idei și metode noi sunt poate mai potrivite dezvoltării societății contemporane.
Cursul de educație-non formală a avut ca rezultat un toolkit realizat de experții Andrei Popescu și Carmen Marcu, instrument util și practic pentru reprezentații organizațiilor neguvernamentale sau instituțiilor publice interesați să monitorizeze sau să dezvolte politici publice în domeniul tineretului.