Ce este o politică publică?

Pentru a înțelege cum să dezvoltăm politici de tineret pentru tineri este important să înțelegem că acestea nu se pot dezvolta fără ca ei să fie parte implicată nu doar ca grup țintă, ci și prin asumarea unui rol activ din partea acestuia.

Politicile publice pot îmbrăca forme foarte diferite precum modele de schimbare socială, propuneri și implementare de reforme sau dezvoltarea de servicii publice mai bune. Acestea pot să aibă un impact asupra unor sectoare foarte diferite din mediile economic sau social și pot fi implementate sub formă de inițiative legislative, regulamente sau programe administrative. Politicile publice eficiente oferă mai degrabă structură pentru buna guvernanță decât să creeze situații prin care guvernele sau autoritățile publice să reacționeze la evenimente.

Dezvoltarea unei politici publice ar trebui să plece de la nevoile reale ale cetățenilor. În acest sens este important să se bazeze pe studii, cercetări, analize, consultări publice precum și evaluarea diferitelor opțiuni precum și pe sinteze ale informațiilor existente. Cu cât este mai puternică baza de informare și cercetare cu atât potențialul pentru a o bună guvernanță și pentru a lua o decizie cât mai apropiată de cetățean crește.

Pentru a porni la drum către dezvoltarea unei politici publice este nevoie mai întâi să cunoaștem și să explorăm cât de bine putem contextul problemei pe care ne dorim să o rezolvăm, la toate nivelurile de manifestare și în toate mediile în care a fost menționată. Echipa de analiză trebuie să se îndrepte către resursele informaționale locale, naționale și europene în același timp, să le poată compara și să observe care sunt punctele de sprijin și care sunt cele vulnerabile pentru a trece la etapa de redactare a politicii. 

Datele colectate din pasul precedent constituie o bază pentru a crea și a pune în practică propria analiză care să prezinte date cât mai recente și cu implicarea a cât mai multor actori interesați de problemă și de schimbare, și modul în care ar crea beneficii sau nu pentru aceștia.

Ca urmare a identificării unei nevoie reale da a dezvolta competențe și a crește participarea organizațiilor și partenerilor sociali în procesele de consultare și de elaborare de politici publice, experții Andrei Popescu și Carmen Marcu au realizat un toolkit, instrument util și practic pentru organizațiile neguvernamentale interesate să monitorizeze sau să dezvolte politici publice în domeniul tineretului.

Contact

Asociația Se Poate

Calea Șerban Vodă nr. 28

București, Sector 4

Email: contact@asociatiasepoate.ro

Tel: +40 769 836 138

Websitewww.asociatiasepoate.com